Peerreach Blog

26 Aug

Nu.nl domineert online nieuws, en zal dat blijven doen

Enkele weken geleden stond een toestel van Ethiopian Airways in brand op Heathrow airport. Binnen één minuut werd dit nieuws gedeeld met de wereld door een Twitter gebruiker, terwijl deze informatie pas 10 minuten later werd opgepikt door de media. Ondanks het korte bestaan van Twitter, heeft het platform gezorgd voor een nieuwe standaard van de verspreiding van nieuws.

Uniek aan de verspreiding van nieuws via Sociale Media is de combinatie van nieuwssites die berichten publiceren en daarnaast volgers (subscribers bij Facebook) die deze verder verspreiden en van commentaar voorzien. PeerReach.com, een bedrijf dat relevante en bruikbare informatie filtert op Twitter en deze deelt met de wereld, heeft een gedetailleerd onderzoek gedaan naar de diverse nieuwskanalen. PeerReach was met name geïnteresseerd hoe de diverse nieuwskanalen worden gevolgd door de Nederlandse Twitterbevolking. Er is gekeken naar de leeftijdsopbouw en gender-verdeling van het volgers publiek. De resultaten van het onderzoek kunt u hier lezen.

Volgers op Twitter per krant en nieuwswebsite

Rank
Naam
Aantal volgers
Totaal oplage 2012
1NU.nl480000
2TELEGRAAF125000735184
3VOLKSKRANT117000289078
4NRC.NEXT11600091470
5NRC88000222925
6RTL.nl86000
7NOS.nl70000
8FINANCIEEL DAGBLAD3700056245
9BNR39000
10AD23000505916
11DAGBLAD VAN HET NOORDEN22000161127
12LEEUWARDER COURANT15000106526
13PAROOL1400078494
14METRO14000524000
15ED11000131264
16PZC900070201
17TROUW6000123767

Als we kijken naar het totaal aantal absolute volgers dan is Nu.nl heer en meester, het verslaat niet alleen van RTL.nl en NOS.nl maar ook alle gedrukte dagbladen. Onder deze dagbladen is de Telegraaf  het beste vertegenwoordigd op Twitter. Opmerkelijk is dat TROUW het slecht doet op Twitter en zelfs alle regionale dagbladen voor zich moet dulden.

Dat Nu.nl meer volgers heeft dan al haar concurrenten is mede gekomen door het first-mover advantage. Nu.nl wordt, net als andere grote accounts, vaak aan nieuwe Twitter gebruikers aangeraden als te volgen account. Daardoor groeide Nu.nl in één jaar meer dan het totaal aantal volgers van de Telegraaf bij elkaar. De keerzijde hiervan is dat Nu.nl meer passieve volgers kent. Volgens de PeerReach analyse van het nu.nl account zijn 61% van de nieuwe volgers lage kwaliteit, wat wil zeggen de accounts niet actief gebruikt worden. Dat is ook te zien aan het hoge aantal ‘eitjes’ (accounts zonder profielfoto) onder de nu.nl volgers. Andere grote nieuws accounts hebben hier ook last van, hoewel in iets mindere mate.

Leeftijd van nieuwsconsumenten op Twitter

De PeerReach algoritmes maken ook een leeftijdsschatting van accounts en hieruit volgenen interesse observaties. De grootste leeftijdsgroep die nieuwsmedia volgen op Twitter zijn 40-ers, gevolgd door 30-ers en dan pas de 20-ers. Dit is een opmerkelijk gegeven, aangezien de gemiddelde leeftijd van de Twitteraars  in Nederland rond de 25 ligt (hierover zal PeerReach binnenkort meer publiceren). Deze leeftijdsverdeling zien we duidelijk terug onder al de door ons onderzochte profielen.


Embed

Van alle onderzochte profielen wijken er slechts drie af, namelijk de NRC.NEXT het FD en de PCZ.  Bij deze genoemde profielen vormen de 30-ers de grootste volgers groep, die daarna worden opgevolgd door de 40-ers en als laatste grote groep de 20-ers. Samen met de 60-ers zijn de 10-ers het minst vertegenwoordigd in het volgers publiek van nieuwsmedia op Twitter.

De leeftijdsverdeling per uitgever is in de onderstaande grafiek uitgewerkt.


Embed

 

Opvallend hier zijn het hoge percentage 60ers bij Trouw (6%) in vergelijking met de andere uitgevers (3%) en het grote verschil bij de tieners. Deze percentages hebben we hieronder nogmaals uitvergroot.

Percentage 10-er volgers


Embed

 

Onder de tieners zijn NU.nl, NOS.nl en de Telegraaf het meest populair. In de absolute verdeling hieronder valt te zien dat er 48 duizend tieners zijn die NU.nl volgen, wat meer dan vijf maal zo hoog is als de Telegraaf met 9 duizend.

Marktaandeel bij 10-ers


Embed

De dominantie van Nu.nl onder de jeugd blijkt het duidelijkst in het diagram van de nieuws accounts zoals die gevolgd worden door de tieners. Onder deze groep heeft Nu.nl een marktaandeel van 56%, terwijl dit onder de 40ers ‘slechts’ 35% is.

Marktaandeel bij 40-ers


Embed

Nu.nl wint het ook bij de vrouwen


Embed

Hierboven valt te zien dat NU.nl niet alleen het hoogste aantal vrouwelijke volgers heeft, maar ook de lijst aanvoert met het hoogste percentage vrouwelijke volgers. Dit staat in schril contrast met het Financieel Dagblad, dat maar 10 duizend vrouwelijke volgers heeft (26% van het totaal aantal volgers).

Conclusie

Uit ons onderzoek blijkt dat de grote voorsprong van Nu.nl wat betreft marktaandeel in het online nieuws landschap de komende jaren niet in gevaar zal komen. Nu.nl groeit het snelst, domineert in elke leeftijdsgroep en het meest onder jongeren. Verder blijkt dat online nieuws consumenten aanzienlijk ouder zijn dan de gemiddelde twitteraar. De meeste nieuws volgers bevinden zich in de groep 30-50 jaar.

 

Verantwoording van dit onderzoek: Dit onderzoek is tot stand gekomen op basis van de PeerReach database van 120 miljoen twitter profielen. Bij PeerReach wordt de kwaliteit van de database en statistische onderzoeken gemonitord door twee voormalige exacte wetenschappers.

Written by Nico

  • Jeroen | Infective Collective

    “Volgens de PeerReach analyse van het nu.nl account zijn 61% van de nieuwe volgers lage kwaliteit, wat wil zeggen de accounts niet actief gebruikt worden. Dat is ook te zien aan het hoge aantal ‘eitjes’ (accounts zonder profielfoto) onder de nu.nl volgers.”

    Nu ben ik eigenlijk wel benieuwd wie nou de beste kwaliteit volgers heeft. Dat is toch eigenlijk minstens zo belangrijk dat het aantal volgers. Met zo’n percentage “inactieve” accounts blijft er namelijk een stuk minder over van het aantal volgers voor .nl.

  • Pingback: Buzzcapture Onderzoek PeerReach: NU.nl domineert online nieuws » Buzzcapture

  • Pingback: writeessay