Peerreach Blog

27 Dec

Twitter Jaaroverzicht 2012

Ook in 2012 is Twitter gegroeid. Werden er begin dit jaar nog 2.4 miljoen berichten per dag door Nederlanders gepost, nu tellen we er al 4.3 miljoen per dag. PeerReach heeft een overzicht gemaakt van de meest besproken gespreksonderwerpen van 2012 op Twitter.

Vanwege de verkiezingen in Nederland en de Verenigde Staten staan Mark Rutte en Barack Obama bovenaan in de categorie personen en verstoten daarmee Geert Wilders van de 1e plaats. Ook in de categorie Politiek moet de PVV aan invloed inboeten en zakt naar de 4e plaats.

In de categorie Televisie trekt The Voice Of Holland (#tvoh) ook in 2012 de meeste aandacht op Sociale Media naar zich toe, gevolgd door De Wereld Draait Door (#dwdd) en Goede Tijden Slechte Tijden (#gtst).

Naast politiek werd 2012 ook gedominieerd door een aantal grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen (op 1) en het Europees Kampioenschap voetbal op 2.

De category Muziek wordt nog steeds aangevoerd door tienerster Justin Bieber, maar hij krijgt concurrentie van de Engelse boy-band One Direction op plaats 3. De 5 jongers hebben gezamenlijk reeds 40 miljoen volgers vergaard, terwijl Bieber er ‘maar’ 32 miljoen heeft.

Op Twitter wordt veel over technologie gesproken en vandaar dat Google op de 1e plaats te vinden is. De patentoorlog tussen Apple en Samsung zorgde ervoor dat deze bedrijven op plaats 2 en 3 staan.

Sociale Media worden steeds meer gebruikt door mensen om hun grieven te uiten, vooral via de hashtag #fail. In deze categorie zijn traditioneel de Telco’s, kabelaars en vervoerders hoog vertegenwoordigd. Opvallende nummer 1 is ‘Media’. Op 3 staat Rutte die daarmee gestraft wordt voor een aantal opvallende veranderingen van standpunt na de parlementsverkiezingen.

Tot slot geven we de meest gebruikte hashtags: Op 1 #nowplaying, op 2 #twexit dat aangeeft dat je Twitter even verlaat en op 3 de hashtag #dtv.  Opvallend is dat #dtv daarmee #durftevragen definitief heeft verslagen voor het stellen van korte Twittervragen.

Momenten die indruk maakten

Het aantal retweets geeft een goede indruk van welke gebeurtenissen het meest indruk maakten in 2012 en hoe. Opvallend is de populariteit van parodieaccounts; in onze Top6 staan er drie.

1. Serious Request (9295 retweets)

 

2.  Project-X ongeregeldheden Haren (4840 retweets)

 

3.  Doodgeslagen grensrechter (3690 retweets)

 

4.  Verkiezing Obama (2506 retweets)

 

5.  Dader moord Vaatstra opgepakt (2068 retweets)

 

6.  Teleurstellende prestaties Nederland bij EK voetbal (1916 retweets)

Naar welke Nederlanders werd er geluisterd in 2012

Als er wordt gekeken naar het aantal volgers zou je kunnen denken dat alleen voetballers en DJ’s er toe doen. De Top 10 op volgorde van aantal volgers is deze dan ook als volgt:

 1. Irfan Bachdim • @IrfanBachdim10 •  3.2M
 2. Robin van Persie • @Persie_Official • 2.6M
 3. DJ Tiesto * @tiesto • 1.5M
 4. Wesley Snijder • @sneijder101010 • 1.1M
 5. Ryan Babel • @RyanBabel • 1.0M
 6. Rafael van der Vaart • @rafvdvaart • 852k
 7. Dirk Kuyt • @Dirk_18_Kuyt • 832k
 8. Armin van Buren • @arminvanbuuren • 813k
 9. Afrojack • @djafrojack • 585k
 10. Ruud van Nistelrooij • @RvN1776 • 481k

Irfan Bachdim is een Nederlands-Indonesische voetballer die in twitterland Indonesie ging voetballen en daar snel meer dan 3 miljoen volgers vergaarde. De meeste van Robin van Persie’s 2.6 miljoen volgers komen uit Groot-Britannië. Voor alle 10 voetballers en DJ’s geldt dat de meeste van hun volgers uit het buitenland komen. Vorig jaar had Jochem Myjer 215k volgers nodig om in de Top10 te komen, nu heeft Top10 nieuwkomer Ruud van Nistelrooij het dubbele nodig (481k).

Voor het bereik binnen Nederland is het beter om te kijken naar de lijsten die we met PeerReach publiceren. Het PeerReach algoritme meet de invloed van mensen binnen Nederland en als we naar deze top 10 kijken is deze dan ook totaal verschillend:

 1. Giel Beelen • @giel3fm • 318k
 2. Femke Halsema • @FemkeHalsema • 207k
 3. Jeroen van Koningsbrugge • @eenjurk • 293k
 4. Carice van Houten • @caricevhouten • 210k
 5. Marco Borsato • @borsato • 395k
 6. Jochem Myjer • @jochemmyjer • 415k
 7. Frits Wester • @fritswester • 232k
 8. Youp van ‘t Hek • @youpvanthek • 259k
 9. Humberto Tan • @HumbertoTan • 110k
 10. Ali B • @AliBouali • 99k
Written by Nico