Peerreach Blog

29 Apr

Bijna Koning Willem-Alexander lanceert nieuwe PeerReach website

Op 25 en 26 april werd in Amsterdam de TheNextWeb conferentie gehouden die door Willem-Alexander werd geopend. Aansluitend aan de opening van de conferentie gaf Willem-Alexander ook het startschot van de volledige vernieuwde PeerReach website en kreeg hij een preview van de nieuwe dienst die PeerReach ontwikkelt om de meest relevante nieuws en tweets op één pagina samen te vatten.

Om het belang van PeerReach inzichtelijk te maken lieten Zlatan Menkovic en Nico Schoonderwoerd het PeerReach profiel zien van zowel de officiële twitteraccount van het Koninklijk Huis @khtweets, als de parodieaccount van Beatrix: @koningin_nl. Daarin zien we dat @khtweets als #94 is gerankt in Politics Nederland, en @koningin_nl als #402 in Arts Nederland. Qua populariteit is de account van @koningin_nl het grootst, deze heeft 40.000 volgers meer dan @khtweets. Maar PeerReach wil geen populariteit meten maar authoriteit, en rankt daarom @khtweets aanzienlijk hoger. (Overigens is de Klout score van @khtweets ook lager dan die van @koningin_nl, waaruit nogmaals duidelijk wordt dat dit een populariteitsmeter is)

Nico Schoonderwoerd en Zlatan Menkovic legden uit hoe PeerReach tot een hogere score voor @khtweets komt

“[Uw] officiële account wordt gevolgd door Femke Halsema, Frits Wester en Diederik Samson, datis voor ons [algoritme] een indicatie dat dit een heel relevant account is.

De paradie accounts wordt daarentegen nauwelijk gevolgd door kopstukken uit de politiek.”

De relevantie van relevantie

Na het uitleggen van de PeerReach score werd de toekomstige Koning uitgelegd waarom deze relevantie scores nog meer belangrijk zijn. De Prins werd gedemonstreerd hoe binnen een stream van duizenden tweets zoals #tnw2013 het mogelijk is de belangrijkste tweets weer te geven op basis van het PeerReach algoritme. In dit screenshot is te zien hoe de belangrijkste tweets naar voren komen.

Uit vergelijkende testen van het algoritme met Twitter Search, BottleNose en Topsy blijkt ons algoritme meer relevante nieuwsberichten te vinden.

Willem-Alexander vroeg in hoeverre onze dienst qua betrouwbaarheid vergelijkt met een old-style pers buro dat op ouderwetse wijze aan nieuwsgaring doet. Het antwoord daarop was dat het PeerReach algoritme in staat is om in het geval van een neptweet, zoals de afgelopen week plaats vond vanaf de gehackte account van Associated Press, binnen 30 tot 60 seconden te concluderen dat het een om een nep-tweet gaat. Met die kennis kan veel geld verdiend of bespaard worden.

Written by Nico

  • Joop

    Erg leuk om te zien dat het PeerReach zelfs Willem-Alexander zo kan boeien! Goed uitgelegd ook!